Pages

Thursday, April 12, 2012

Ketuk ketuk bubur cha cha laily!

Salam...sekarang pukul 6.18 petang..baru sudah masak bubur cha cha..pertama kali cuba...so, sekarang aku nak tunjuk cara membuat bubur cha cha..kita mulakan dengan bahan-bahan yang diperlukan



Cha cha yang sudah direbus

                                                   
  Keledek yang dipotong dadu            


 Sagu yang sudah direndam terlebih dahulu
 * guna sikit je, ini terlebih bajet rendam*

Santan

Bahan lain : Gula dan daun pandan

 Bahan-bahan bubur cha cha

Cara-cara:

1.Masukkan santan dan daun pandan ke dalam periuk dan panaskan

2.Masukkan keledek kedalam periuk berisi santan dan biarkan ia masak sehingga lembut..tapi pastikan    jangan terlalu lembut dan lembik

3. Maukkan cha cha yang telah direbus dan gaul rata.

4. Patikan santan tidak pecah minyak..oleh itu, kena la kacau selalu..memang lenguh sikit la...

5. Masukkan sagu yang sudah direndam dan kacau lagi

6. Masukkan gula secukup rasa..kalau boleh jangan banyak sangat sebab keledek dah manis..

7. Gaul sehingga masak dan rata...rasa dan ubah mengikut kesesuaian

8. Boleh dihidangkan dan sedia di makan ;D

*sepatutnya bubuh keladi jugak tapi tak jumpa..so, bubuh keledek aje la..*


Bubur cha cha laily <3


Selamat Mencuba!




4 comments:

  1. ewahh2. ni sejak bila buat kelas memasak ney??

    ReplyDelete
  2. nampak MENARIK..bole la sye mencuba bile ad masa, lgppun bubu cacat kt umh dh 2 minggu, x buat lg..tq resipe laily

    ReplyDelete
  3. silap..bubur cha cha kan..hehe

    ReplyDelete
  4. amir: hehe..kelas sendiri la..duduk rumah sorang2 kan
    anymous: yela nabila oi..:)

    ReplyDelete