Cha cha yang sudah direbus
Keledek yang dipotong dadu
Sagu yang sudah direndam terlebih dahulu
* guna sikit je, ini terlebih bajet rendam*
Santan
Bahan lain : Gula dan daun pandan
Bahan-bahan bubur cha cha
Cara-cara:
1.Masukkan santan dan daun pandan ke dalam periuk dan panaskan
2.Masukkan keledek kedalam periuk berisi santan dan biarkan ia masak sehingga lembut..tapi pastikan jangan terlalu lembut dan lembik
3. Maukkan cha cha yang telah direbus dan gaul rata.
4. Patikan santan tidak pecah minyak..oleh itu, kena la kacau selalu..memang lenguh sikit la...
5. Masukkan sagu yang sudah direndam dan kacau lagi
6. Masukkan gula secukup rasa..kalau boleh jangan banyak sangat sebab keledek dah manis..
7. Gaul sehingga masak dan rata...rasa dan ubah mengikut kesesuaian
8. Boleh dihidangkan dan sedia di makan ;D
*sepatutnya bubuh keladi jugak tapi tak jumpa..so, bubuh keledek aje la..*
ewahh2. ni sejak bila buat kelas memasak ney??
ReplyDeletenampak MENARIK..bole la sye mencuba bile ad masa, lgppun bubu cacat kt umh dh 2 minggu, x buat lg..tq resipe laily
ReplyDeletesilap..bubur cha cha kan..hehe
ReplyDeleteamir: hehe..kelas sendiri la..duduk rumah sorang2 kan
ReplyDeleteanymous: yela nabila oi..:)